Toimistusketju

Tiedättekö, kenen käsien kautta t-paita kulkee matkallaan?

Tiedämme jo aika paljon – mutta se ei riitä meille.T-paidalla on usein takanaan jo pitkä matka ennen kuin se esimerkiksi saapuu myymäläämme tai ennen kuin voit ostaa sen. Vaatteemme, huonekalumme ja kodin tekstiilimme tulevat n. 360 toimittajalta yli 30 maasta kaikkialta maailmasta. Tärkeimpien kumppaneidemme kanssa olemme työskennelleet´keskimäärin jo n. 10 vuotta. Se luo oikean pohjan parannusten toteuttamiselle yhdessä. Meille on tärkeää: Luottamus ja molemminpuolinen ymmärrys.

Tavoitteenamme on tuntea tärkeät tuotanto-olosuhteet ja tuotantoon osallistuvat ihmiset tuotteidemme valmistuksessa. Vain siten voimme varmistaa, että sosiaalisia ja ekologisia standardejamme noudatetaan toimitusketjussa. 

Ensimmäiseksi loimme vakaan perustan tarkistamalla ja tukemalla suoria toimittajiamme ja heidän tehtaitaan sosiaaliohjelman tai kemikaalien hallinnan kautta. Näin aloimme luoda yhdessä viiden tärkeimmän toimittajan kanssa läpinäkyvyyttä myös syvempään toimitusketjuun suurimpien riskien tunnistamiseksi ja niiden poistamiseksi yhdessä. Tämän perusteella haluamme kehittää prosessin, jonka voimme toteuttaa kaikkien kumppaniemme kanssa.

Tästä pääset luetteloon tärkeimmistä toimittajistamme ja heidän tehtaistaan, mukaan lukien valitut märkäprosessit. Nämä toimittajat valmistavat yli 75 prosenttia tuotteistamme. Laajennamme luetteloa vähitellen lisäämällä siihen muita toimittajia, heidän tehtaitaan sekä tietoa syvemmästä toimitusketjusta.

Kuljetusreitit © iStock, Fotograf: narvikk
Miltä reitti voi esimerkiksi näyttää?

Matka alkaa yleensä aina meiltä Hampurista Haldesdorfer Straßelta. Siellä suunnittelu- ja ostotiimimme kehittävät ensin t-paidan lookin ja tyylin. Samaan aikaan puuvilla kasvaa jo. Sadonkorjuun jälkeen puuvilla kuljetetaan esimerkiksi Intiaan. Siellä raaka-aine muuttuu kankaaksi: Kuiduista kehrätään lankaa, lanka käsitellään kankaaksi, ja kankaasta ommellaan t-paita. Näin t-paitamme on melkein perillä. Viimeisen osan matkastaan se taittaa yhdessä monien muiden tuotteiden kanssa konttialuksella, joka pudottaa ankkurinsa pohjois-saksalaiseen satamaan ja t-paita kuljetetaan varastoomme.

T-paidan matkareitti

Mikä on tärkeää kestävässä tuotannossa?

Tähän ei voi vastata yhdellä lauseella. Tuotteidemme kestävässä tuotannossa on monia tärkeitä tekijöitä: Niihin kuuluvat kestävien materiaalien tai ympäristöystävällisten prosessien käyttö, kemikaalien turvallinen käyttö ja myös työolot paikan päällä. Meille on tärkeää tarkastella kaikkien näiden tekijöiden vuorovaikutusta ja määritellä yhdessä kumppaneidemme kanssa, miten tuotteidemme valmistus voi olla kestävää. Toimenpiteiden, kuten sosiaaliohjelman, kemikaalien hallinnan ja uusien tekniikoiden käytön johdosta olemme edistyneet jo monissa kohdissa. Tähän perustuen haluamme ajatella kuitenkin vieläkin isommin ja integroida järjestelmällisesti lisää kestävän kehityksen aspekteja. Yhdessä tärkeimpien toimittajiemme kanssa näytämme, miltä esimerkillinen kestävä tuotanto näyttää, jossa otetaan huomioon sosiaaliset, ekologiset ja taloudelliset tekijät. Loppujen lopuksi kaikki hyötyvät, me, kumppanimme ja asiakkaamme, koska kestävä tuotanto tarkoittaa ennen kaikkea reilua, ympäristöystävällistä ja tehokasta tuotantoa. Nyt ja tulevaisuudessa.